Steeds meer Nederlanders kiezen voor biologische producten en dit maakt dat biologische voeding heel gewoon is geworden. Supermarkten spelen flink in op deze gunstige verandering, want het aanbod aan biologische producten is in de afgelopen jaren flink gestegen. Maar hoe zit dat met de producten die je vindt in maaltijdboxen? In welke mate zijn de maaltijdbox aanbieders bezig met het milieu en biologische producten? Lees er alles over in ons artikel over biologische maaltijdboxen.
Biologische Maaltijdboxen
Nu je weet wat een Biologisch product precies inhoudt, gaan we kijken in hoeverre maaltijdbox aanbieders biologische producten en/of boxen aanbieden.
Hellofresh
Hellofresh is op papier geen biologische maaltijdbox. Waar het Hellofresh vooral om gaat, is dat duidelijk is waar de ingrediënten vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd. Hellofresh houdt zich intensief bezig met duurzaamheid en de CO2-uitstoot. Zo zorgt de manier van inkopen, verpakken en bezorgen voor minder voedselverspilling.
Er is een zogenaamde Hellofresh-keten waarbij, in tegenstelling tot een traditionele keten, producten rechtstreeks van de leverancier naar Hellofresh worden gebracht. Dit bespaart tijd, extra opslag en zorgt voor minder CO2-uitstoot. De maaltijdboxen zijn dan ook CO2-neutraal*. Alhoewel Hellofresh geen biologische keurmerk heeft, kan een foodbox wel biologische producten bevatten.
*CO2-neutraal betekent dat het productieproces niet bijdraagt aan klimaatverandering.
Marley Spoon
Marley Spoon geeft de voorkeur aan het gebruik van biologische producten van eigen boden en binnen het seizoen. Toch is Marley Spoon geen volledig biologische foodbox met een keurmerk, want er zijn ook producten in de foodbox die niet biologisch zijn. Bij Marley spoon vinden ze belangrijk dat duidelijk is waar de producten vandaan komen.
Zo wordt er zo veel mogelijk ingekocht bij verantwoorde en duurzame leveranciers. Ook aan duurzaamheid wordt veel aandacht besteedt, want het papier dat gebruikt wordt is FSC-gecertificeerd* en 100% recyclebaar. Sinds 2020 is Marley Spoon een CO2-neutraal bedrijf en wordt alle CO2-uitstoot gecompenseerd.
*Bij een FSC-certificaat is er de garantie dat het hout en/of papier dat gebruikt wordt afkomstig is uit een gebied met een verantwoord bosbeheer.
Ekomenu
De absolute voorloper wat betreft biologische voeding is de maaltijdbox aanbieder Ekomenu. Alle producten in de maaltijdboxen van Ekomenu zijn 100% biologisch en komen direct van de boer. Daarnaast wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van verpakkingsmateriaal en zijn alle verpakkingen plasticvrij of biologisch afbreekbaar.
Bestel je een maaltijdbox bij Ekomenu, dan is je box volledig CO2- neutraal. Waarin Ekomenu zich nog meer onderscheid ten opzichte van andere maaltijdboxen, is dat ze zich richten op een gezonde leefstijl menu's*. Zo zijn er naast vegetarische menu's ook vegan, koolhydraatarme en gluten/lactosevrije menu's beschikbaar.
*Vind je naast biologische voeding ook gezondheid erg belangrijk? Lees dan hier ons artikel over gezonde maaltijdboxen
Familiebox
In de maaltijdboxen van de Familiebox zit vol met pure onbewerkte seizoensproducten afkomstig van Nederlandse bodem. De familiebox draagt geen biologisch keurmerk, maar werkt wel regelmatig met biologische producten. De maaltijdboxen zijn gemaakt van SFI gecertificeerd* en gerecycled papier.
Daarnaast zijn de cool packs om eten vers en koel te houden gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal.
*Een product krijgt een SFI-keurmerk wanneer bij de productie gebruikt wordt gemaakt van vezels uit gecertificeerde bossen, gecertificeerde bronnen en gerecycled materiaal.
DeKrat
Bijna alle producten in de maaltijbox van DeKrat zijn afkomstig van Nederlandse bedrijven die werken met respect voor mens, dier en milieu. En alle producten die wel uit het buitenland moeten komen zijn fairtrade en/of biologisch. Sinds 2015 is DeKrat B Corp gecertificeerd wat betekent dat de maaltijdbox aanbieder onderdeel is van een internationale beweging van duurzame bedrijven.
Tenslotte hanteert DeKrat een duurzaam beleid met seizoensproducten, herbruikbare kratten en papieren tassen van gerecycled papier. DeKrat gebruikt voor zijn boxen regelmatig biologische producten.
Wat is biologisch?
biologische producten kun je herkennen de volgende kenmerken:
- EKO
- Europees biologisch
- Demeter
EKO-keurmerk
Wanneer een product een EKO-keurmerk heeft, zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt bij het produceren van het product. Het product is dus afkomstig van biologische landbouw. De regels voor biologische landbouw zijn gebaseerd op behoud van milieu, landschap en het welzijn van dier en natuur.
Europees biologisch
Dit keurmerk zie je terug op alle biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd. Draagt een product dit keurmerk (Europees Biologisch), dan is er voldaan aan de EU-regels en eisen die er gelden voor biologische landbouw. Dit betekent onder andere dat de producten voor 95% uit biologische ingrediënten moet bestaan, er duidelijk is waar de ingrediënten vandaan komen en dat er rekening wordt gehouden met dierenwelzijn.
Demeter
Een wat minder bekend keurmerk is het Demeter. Dit keurmerk betekent dat het product afkomstig is van biologische-dynamische landbouw. Dit houdt in dat er bij het productieproces een harmonieuze samenhang moet zijn tussen mens, dier, plant, bodem en kosmos.
De bovenstaande keurmerken lijken veel op elkaar. Zo gelden er voor het EKO-keurmerk en het Demeter dezelfde eisen als producten met een Europees biologisch keurmerk en visa versa. Kortom zie je een van de drie keurmerken op een product staan? Dan zit je goed!
Milieuvriendelijker dan supermarkt
Eigenlijk werken alle maaltijdbox verstrekkers met biologische producten. Toch draagt geen van allen, Ekomenu daargelaten, een officieel biologisch keurmerk. Dit komt doordat de meeste foodboxen niet volledig biologisch zijn. Het merendeel van de maaltijdboxen bestaat namelijk uit een combinatie van niet-biologische en biologische producten.
Gaat je voorkeur uit naar een volledig biologische maaltijdbox, dan is Ekomenu voor jou de geschikte maaltijdbox aanbieder.
Hoewel het aanbod aan biologische maaltijdboxen beperkt is, zijn de maaltijdbox verstrekkers zich wel degelijk bewust van het milieu. Er wordt namelijk veel waarde gehecht aan duurzaamheid en het beperken van de CO2-uitstoot. Zo gaat de voorkeur uit naar seizoen producten afkomstig van Nederlandse bodem en zijn de maaltijdbox aanbieders bijna allemaal CO2-neutraal.
Uit een recent onderzoek is dan ook gebleken dat de CO2-uitstoot van maaltijdboxen gemiddeld 33% lager is dan de uitstoot die wordt geproduceerd tijdens het doen van supermarktaankopen. Het gebruik van maaltijdboxen is dus milieuvriendelijker dan het doen van boodschappen!
Nu je hier toch bent, we schreven eerder over dit artikel over over gezonde maaltijdboxen, wellicht dat je dat ook interessant vindt.