maaltijdbox kosten per jaar

In 2023 kost een maaltijdbox abonnement voor een gezin van 4 personen met 3 maaltijden gemiddeld €2877,- per jaar.

In het verleden doken we al eens in de cijfers over wat de kosten voor een gezin zijn wat gebruik maakt van een maaltijdbox abonnement per jaar. Omdat het laatste onderzoek al weer even geleden is en er enkele nieuwe aanbieders bij zijn gekomen en andere verdwenen, zijn de prijzen van maaltijdboxen opnieuw onder de loep genomen.

In het onderzoek naar de prijzen is gekeken naar een gezin van 4 personen dat 40 weken per jaar een maaltijdbox afneemt met 3 gerechten per week. Dit omdat in vakanties en tijdens feestdagen de maaltijdboxen vaak worden gepauzeerd en we in het vorige onderzoek met dezelfde voorwaarden hebben gewerkt. Verder is gekeken naar het totaalplaatje van de maaltijdboxen dus alle prijzen zijn inclusief bezorging en zonder kortingen.

Uit de data komt naar voren dat:

 • Gezinnen jaarlijks gemiddeld €2877 kwijt zijn aan een maaltijdbox abonnement met 3 maaltijden per week;
 • Dat komt neer op gemiddeld €719 per persoon per jaar.
 • Per persoon per maaltijd is dat €5,99
 • Dinnerly is het voordeligst met €4,77 per persoon per maaltijd
 • De gemiddelde maaltijdbox kost nu €71,92
 • Focus je bij de keuze van een maaltijdbox puur op budget? Dan bespaar je tot wel €1100,- door de prijzen naast elkaar te leggen.
 • Vegetarische varianten van de maaltijdboxen zijn soms goedkoper: bij bijvoorbeeld Boerschappen scheelt dit 9,20 euro per week, toch al snel €370,- jaarlijks.

De gemiddelde prijs voor een maaltijd uit een maaltijdbox is nu €5,99

Gemiddeld is een gezin nu €2877,- kwijt aan een maaltijdbox met per jaar. Per gezinslid is dat €719 per jaar en net geen €6,- per maaltijd. Mensen kiezen vaak bewust voor een specifieke maaltijdbox, op bijvoorbeeld prijs maar ook bijvoorbeeld voor gezond eten, bewust eten of een specifiek dieet. Er zijn meer premium maaltijdboxen zoals bv. Green Chef en budget maaltijdboxen zoals Dinnerly. Klanten kiezen bijvoorbeeld ook voor een maaltijdbox vanwege tijd, comfort en onder meer inspiratie.

Green Chef

Volgens de meest recente becijfering van het Nibud[1]Huishoudelijke uitgaven, Nibud.nl (juli 2023), zijn de dagelijkse minimale kosten voor een warme maaltijd voor een vrouw €2,65 en voor een man €2,78. Dit zijn nadrukkelijk de minimale kosten. Opvallend: de vorige keer dat we het onderzoek deden was dit nog €2,25, daar zit dus een stijging van 23,6%. De prijzen van de maaltijdboxen stegen met gemiddeld 16,4% in dezelfde tijdspanne. Desalniettemin kan de supermarkt dus voordeliger zijn.

Hoe kun je besparen op een maaltijdbox?

Je kan best eenvoudig besparen op een maaltijdbox abonnement - door regelmatig over te stappen kan je bijvoorbeeld vaak gebruik maken van de forse welkomstkortingen, en als je vrienden of kennissen via jouw code aandraagt krijgen zij een leuke korting, maar jij ook op je volgende bestelling.

 1. Het loont om af en toe over te stappen van maaltijdbox aanbieder, althans als je kiest voor de prijs. De meeste maaltijdboxen zoals HelloFresh, Marley Spoon, Ekomenu, Green Chef en Dinnerly hebben welkomstkortingen en / of heractiveringsaanbiedingen. En door zo nu en dan eens bij een andere aanbieder te kijken kom je er ook achter welke maaltijdbox het beste aansluit bij jou wensen.
 2. Zo nu en dan pauzeren en afwisselen met de markt en supermarkt of een budget weekje kan de kosten ook drukken. Het zijn allemaal flexibele abonnementen die je wekelijks kan pauzeren en ieder moment stop kan zetten.
 3. Meer maaltijden per week levert vaak ook een lagere prijs per maaltijd op
 4. Kijk eens of de vegetarische variant van de standaard box goedkoper is - bij sommige aanbieders betaal je wat minder voor een vegetarische maaltijdbox.

De data is tevens hier te vinden en te downloaden.

Op zoek naar een maaltijdbox en let je op je budget? Bekijk dan ook ons overzicht met goedkope maaltijdboxen.


Toelichting: noem het beroepsdeformatie maar naar ons idee zijn de maaltijdboxen de kosten over het algemeen wel waard. Naast dat je tijd bespaart, betekent de maaltijdbox voor veel mensen ook gezonder en gevarieerder eten. De aanbieders zijn druk aan de slag met het verbeteren van de manier van eten en hun impact op de voedselketen. Denk aan de afgemeten porties, zo gooi je minder weg. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal, biologisch en duurzaam, dit zorgt voor een efficiëntere, dus voordeligere voedselketen. De maaltijdbox aanbieders zijn dus bewust bezig met goed en duurzaam eten, ook omdat dit de prijs kan drukken, plus het helpt natuurlijk ook met de marketing.

Als je een bepaald dieet hebt en daardoor wat meer moeite hebt met ingrediënten en recepten vinden zit je bij veel van de aanbieders goed. Met ruime keuze uit recepten en veel opties voor diëten. Of je nou zwanger bent, glutenvrij wil eten, minder koolhydraten zou willen of gewoon vegetarisch bent: keuze genoeg bij de maaltijdbox aanbieders.

Begin 2022 deden we dit onderzoek ook, de data van dat onderzoek is hier te vinden.

Bronnen

Bronnen
1 Huishoudelijke uitgaven, Nibud.nl

About JW

Eigenaar van Foodboxen.nl en zelf hobby kok, heeft alle maaltijdboxen op de website al meermaals geprobeerd en is enthousiast over het concept van foodboxen. Om alles overzichtelijk te houden hebben we onze bevindingen gebundeld zo kan jij zelf makkelijk maaltijdboxen vergelijken. Naast een passie voor eten ook gek op reizen en inmiddels aardig goed in het ontwikkelen en uitbouwen van websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *