vlees braden

De traditionele Hollandse pot heeft ook altijd een stukje vlees. Ook de keuken van vrijwel iedere andere cultuur heeft bepaalde soorten vlees als belangrijk onderdeel. De juiste bereiding van vlees is dan ook belangrijk om het gerecht geslaagd klaar te maken.

Ook bij maaltijdboxen is er regelmatig een vleesgerecht dat wordt geleverd. Natuurlijk wordt er samen met de maaltijdbox een recept meegeleverd dat uitlegt hoe het gerecht bereid moet worden, maar het kan geen kwaad om zelf iets meer te weten te komen over de juiste vleesbereiding.

Daarom gaan we in dit artikel in op de basisbereiding van verschillende vleessoorten, zodat jouw gerecht altijd een succes is.

hellofresh header

Algemene tips

​Iedere vleessoort vraagt een net iets andere bereiding, maar er zijn wel algemene regels die altijd gelden. Een belangrijk punt is dat er altijd een pan van het juiste formaat wordt gebruikt. Je moet dan ook de juiste kookspullen in huis hebben voor het effectief braden van vlees. Is de pan waarin je het vlees bakt te klein, dan bestaat er het risico dat je het vlees niet gelijkmatig kunt bakken. Het gevolg is dat sommige delen zwart aanbakken, terwijl andere delen juist niet voldoende gebakken zijn.

Bij een te grote pan loop je het risico dat de boter waarin je bakt gaat aanbranden op plekken waar er geen vlees ligt. Dit ga je ook proeven in de smaak van het vlees. Kies daarom altijd een pan die precies groot genoeg is voor je stuk vlees.

Zorg er ook voor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat het in de pan gaat. Vlees dat nog halfbevroren is bakt niet goed, waardoor je sneller de boel verbrandt en de structuur van het vlees kapot gaat.

Bereiding van rundvlees

​In tegenstelling tot veel andere soorten vlees, mag rundvlees nog een rode of roze binnenkant hebben. Wel is het belangrijk om het vlees in eerste instantie rondom dicht te schroeien. Dit doe je op een hoog vuur en door het vlees regelmatig om te draaien. Door het vlees dicht te schroeien, weet je zeker dat er geen vleessappen uit het vlees weglopen. Dat zou zonde zijn, want juist deze sappen zorgen voor een goede smaak.

Snij vet niet weg, omdat ook het vet de smaak verbeterd. Tegelijkertijd is het wel goed om het vlees enigszins droog te deppen voor je het gaat bakken of braden. Sappen op het vlees kunnen namelijk zorgen voor aanbranding. Hoe lang je iets moet bakken of braden hangt sterk af van het type rundvlees en hoe gaar je het vlees wilt bakken. Ga liever niet voor well-done (bruin van binnen), omdat het vlees zo vrij taai wordt en veel structuur en smaak verloren gaat.

Algemeen stappenplan Vlees Braden:

  • Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Laat de boter in de braadpan op laag vuur smelten en lichtbruin worden.
  • Schroei het vlees in de pan aan alle kanten dicht.
  • Voeg nog wat boter toe en draai het vuur lager.
  • Draai het vlees regelmatig om en giet er af en toe wat braadboter op.
  • Doe het deksel schuin op de braadpan.
  • Je kunt het vlees nu in de pan of een braadslede (in de oven) verder braden.
  • Haal na het braden het vlees uit de braadpan of -slede en laat het 9 minuten rusten.
  • Als je de braadboter afblust met water, wijn of bouillon krijg je een lekkere jus!

Bereiding van kip

Kip mag niet roze van binnen blijven, omdat er salmonella aanwezig kan zijn in het vlees. Deze bacterie kan leiden tot ernstige ziekte en voedselvergiftiging. Bak de kip in eerste instantie, net als rundvlees, rondom goed dicht. De kip krijg een goudbruine kleur. Vervolgens kan de kip op een hoog vuur gaar gebakken worden.

Grotere stukken kip kunnen ook gebraad worden, waarbij je de buitenkant van het vlees eerst dichtschroeit, om vervolgens op een lager vuur het vlees langzaam gaar te braden.

Voor kip geldt dat je altijd moet oppassen dat je het niet te lang bakt. Na verloop van tijd wordt de kip hierdoor namelijk erg droog, waardoor het niet meer lekker is. De kip is meestal gaar wanneer je met een botte spatel stukjes vlees eenvoudig kunt breken, maar check altijd nog even de binnenkant van het vlees voor de zekerheid. Deze moet wit zijn.

Bereiding van varkensvlees

​Varkensvlees heeft van zichzelf een vrij neutrale smaak. Het leent zich dan ook uitstekend om gecombineerd te worden met diverse kruiden en andere ingrediënten. Het hangt af van het type varkensvlees wat de beste bereiding is.

Magere stukken varkensvlees, zoals karbonade, zijn geschikt om te pekelen. Hierbij laat je het vlees voor het bakken weken in zout water. Dit maakt het vlees malser en geeft het direct wat meer smaak.

Veel varkensvleessoorten kunnen ook uitstekend gestoofd worden. Hierbij bak je de buitenkant dicht en blus je vervolgens de boel af met een glas water. Vervolgens kun je het vlees op een laag vuur langzaam stoven. Hierbij is het belangrijk om er altijd voor te zorgen dat er voldoende vocht aanwezig is in de pan en het vlees goed gekruid is. Door bijvoorbeeld uitjes toe te voegen aan de pan, breng je het varkensvlees heerlijk op smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *