maaltijden aan huis

We kennen ze allemaal wel: mensen die sterren van hemel weten te koken en zelfs een patatje met nog een twist kunnen geven waarmee het in een restaurant thuishoort. Het tegenovergestelde kennen we ook: die persoon die een gekookt ei nog weet te verprutsen.

Begin je net met koken, dan is vrijwel alles een uitdaging bij het koken. Wil je beginnen met koken, dan zijn er een aantal spullen die je flink kunnen helpen. Met de spullen uit de lijst hieronder ( Top 10 lijst van keukengerei)  kun je ook vrijwel altijd zonder problemen een heerlijke maaltijd bereiden uit een maaltijdbox

1. Kookwekker

Een kookwekker op de eerste plaats? Ja! De reden dat gerechten bij beginners nog wel eens willen mislukken ligt vaak niet eens aan een verkeerd gebruik van ingrediënten of verkeerde bereiding. Vaak gaat het juist de mist in bij de timing.

Green Chef

Je kookt iets te lang door, te kort, of voegt op het verkeerde moment een ingrediënt toe. Ervaren kokers weten dit soort stappen vaak op gevoel te zetten, maar zonder ervaring is het een stuk lastiger om tijd goed in te schatten.

Met een kookwekker is dit iets waar je niet meer over hoeft na te denken. Als beginnende kok ben je waarschijnlijk al druk genoeg in je hoofd met het gebruiken van de juiste hoeveelheden en voorbereiden van de volgende stappen. Zonde als je op deze manier de maaltijd van je foodbox verprutst. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus laat het bijhouden van de tijd simpelweg over aan een kookwekkertje.

​2. Degelijke messenset

​Begin je net met koken, dan is het voor de hand liggend om niet direct het duurste keukengerei aan te schaffen. In principe logisch, maar kies toch liever voor een goede messenset. Niets is zo vervelend als een mes dat na een paar keer gebruiken al bijna bot is.

Met een scherp mes kun je niet alleen makkelijker en sneller snijden, maar ben je vaak ook nog eens veiliger af. Botte messen zijn lastiger te gebruiken en kunnen hierdoor sneller wegschieten wanneer je kracht zet. Schiet je per ongeluk uit in je vingers of hand, dan is bot een vrij relatief begrip, want ook aan een bot mes kun je je naar snijden.

Wil je direct de beste messenset hebben? Lees dan dit artikel op Alstu.nl: De beste messensets voor hobbykoks.

3. Garde

​Met een garde kun je sausen, room en beslag perfect opkloppen en vermengen. Met een lepel wil het nog wel eens lukken om iets goed te mengen, maar is de kans op klonten aanwezig.

Met een garde gaat het een stuk makkelijker. Bovendien is het met een lepel vrijwel onmogelijk om lucht in beslag te kloppen, wat met een garde een fluitje van een cent is.

4. Maatbeker

​Pas als je hem niet hebt weet je wat je mist zonder een maatbeker. Voor vrijwel ieder gerecht, ook diverse gerechten uit maaltijdboxen van bijvoorbeeld Allerhande, moet je regelmatig iets afmeten.
Zonder maatbeker moet dit op gevoel, wat vaker misgaat dan goed.

5. Weegschaal

​Net als dat je regelmatig een vloeistof moet afmeten voor een gerecht, is het ook gebruikelijk ingrediënten te moeten wegen voor gebruik. Voor iets als vlees of rijst maakt het niet zoveel uit wanneer je iets te veel of te weinig hebt, maar moet je bijvoorbeeld kruiden afwegen, dan wil je dit het liefst zo nauwkeurig mogelijk doen. Een elektrische weegschaal is hierbij het meest nauwkeurig.

​6. Pannenlappen en/of ovenwanten

Of je nu een pasta, rijstgerecht of andere maaltijd bereidt, afgieten is meestal vaste kost. Met pannenlappen of ovenwanten weet je zeker dat je je handen niet brandt tijdens het afgieten. Een handdoek is regelmatig te dun om een hete pan lang vast te houden.

7. Onderzetters

​Heb je net een verrukkelijk diner bereid uit je maaltijdbox, kun je de pannen nergens kwijt. Koop onderzetters, zodat je niet altijd in de keuken al het eten op de borden hoeft te leggen. Kurken onderzetters fungeren gelijk als een soort anti-slipmatje voor de pannen, metalen onderzetters zijn wat stijlvoller.

8. Bakspaan (open)

​Met een open bakspaan kun je vrijwel alles omdraaien in de pan: van een biefstuk tot pannenkoek. Kies voor een open bakspaan zodat vet en andere vloeistoffen kunnen weglopen door de spaan.

9. Snijplank

​Er zijn maar weinig gerechten waarbij er niets gesneden hoeft te worden, ook niet bij alle maaltijdboxen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Snijden op een bord kan, maar is niet ideaal en zorgt al snel voor krassen op het bord.

Kies liever voor een plastic of houten snijplank, eventueel meerdere, zodat je bijvoorbeeld één snijplank exclusief voor kip kunt houden.

10. Vergiet

​Je kunt afgieten door de deksel op de pan te houden en een klein kiertje open te houden, maar het is een stuk makkelijker om gewoon een vergiet te gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is de inhoud van de pan in het vergiet gooien. Schud een beetje met het vergiet en je hebt perfect afgegoten pasta, rijst of groente: aan tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *