prijsstijging maaltijdbox 2022

Begin dit jaar deden we al onderzoek naar de prijsstijging van maaltijdboxen naar aanleiding van de inflatie. In een normale situatie zou het niet per se interessant zijn om twee keer per jaar te kijken naar de prijsstijging bij maaltijdboxen maar in dit geval kwamen we op 24 februari 2022 met die cijfers naar buiten – toevallig ook de dag dat de oorlog in Oekraïne begon.

Inmiddels zijn we 10 maanden verder en hebben we door verschillende factoren, waaronder de oorlog, de prijzen van voeding met 16% zien oplopen aldus het CBS.[1]inflatie daalt naar 9,9%, opwaarts effect voeding, CBS.nl

Hebben deze prijsstijgingen ook effect gehad op de prijzen van de maaltijdboxen? We pakten de gegevens van februari er bij en legden deze naast de huidige prijzen voor de maaltijdboxen.

Green Chef

Daaruit kwam naar voren dat;

  • De prijzen maaltijdboxen stegen in nog geen jaar tijd met nog eens 5,22%.
  • Deze prijsstijging kost een gezin met een maaltijdbox abonnement per jaar zo’n €130,- extra.
  • Marley Spoon ging in prijs het hardst omhoog (11%), terwijl Dinnerly ligt in prijs daalde (-1%)
  • HelloFresh steeg met 2,3% in prijs, veel andere aanbieders stegen rond de 5% tot 7% in prijs over het afgelopen jaar.
  • De gemiddelde prijs per persoon per maaltijd ging van €6,93 naar €7,30 bij een maaltijdbox voor 2 personen voor 3 dagen.
  • Ten opzichte van de prijsstijging van voeding (15,7%) valt dit nog behoorlijk mee, en hebben de aanbieders van de maaltijdboxen aardig kunnen drukken.

De gemiddelde prijsstijging van maaltijdboxen van februari tot december was 5,22%. Marley Spoon was een uitschieter, en verhoogde de prijzen aanzienlijk, bij het budget broertje van Marley Spoon, Dinnerly, gingen de prijzen juist iets omlaag (-1%). HelloFresh wist de prijsstijging ook binnen de perken te houden met een stijging van slechts 2,3%.  Ook Ekomenu (+7,7%), de Krat (+4,7%) en Familiebox (4,7%) wisten het prijsniveau aardig in bedwang te houden.

De prijzen van de maaltijdboxen zijn ook in dit document te raadplegen.

De stijging van 5,22% betekent dat een gezin dat 40 weken een maaltijdbox afneemt jaarlijks gemiddeld zo’n €130,- euro extra kwijt is aan dit abonnement.[2]Dit betaal je per jaar aan een maaltijdbox, Foodboxen.nl

De maaltijdbox-industrie heeft de gestegen kosten dus aardig kunnen managen en zeker niet in z’n geheel bij de consument neergelegd.

About JW

Eigenaar van Foodboxen.nl en zelf hobby kok, heeft alle maaltijdboxen op de website al meermaals geprobeerd en is enthousiast over het concept van foodboxen. Om alles overzichtelijk te houden hebben we onze bevindingen gebundeld zo kan jij zelf makkelijk maaltijdboxen vergelijken. Naast een passie voor eten ook gek op reizen en inmiddels aardig goed in het ontwikkelen en uitbouwen van websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *