In een recent gepubliceerd onderzoek van de consumentenbond zijn verschillende aanbieders van maaltijdbox onder de loep genomen. In het onderzoek lag de focus op de gezonde maaltijdbox en in hoeverre dat gemakkelijk uit te zoeken is.
Zodoende werd er gekeken naar voedingswaarden en hoeveelheden maar ook de informatievoorziening omtrent wat je eet, en dus of je zelf makkelijk kunt uitvogelen wat je kiest en waar je voor kiest.
In sommige van de gerechten uit maaltijdboxen zit namelijk soms al 6 gram zout waarmee je al aan de dagelijkse aanbevolen maximale hoeveelheid zit, nu is dat niet erg als dat een keer is, maar het moet niet de standaard zijn.
In het onderzoek naar de gezonde keus in maaltijdboxen werden meer dan 60 maaltijden / recepten bekeken, en aan de hand van vastgestelde criteria van het voedingscentrum beoordeeld welke maaltijdboxen en maaltijden goed scoorden op gezonde voeding.
De criteria van het voedingscentrum voor een gezond hoofdgerecht zijn (globaal): maximaal 700 kilocalorieën, hooguit 100 gram vlees, vis, ei of vleesvervanger en maximaal 2 gram zout, verder minsten 150 gram groente en ligt er een focus op onbewerkte vis- en vlees en plantaardige producten.
Naast deze meetlat werden de verschillende maaltijdboxen gelegd, hierbij is informatievoorziening over de voedingsstoffen ook van belang. Ekomenu kwam met een perfecte score van 10 uit 10 uit de test en is daarmee de verdiende nummer 1. Ekomenu gaat zelf overigens ook nog verder dan het vermelden van de voedingswaarden in de gezonde gerechten en bekijkt ook welke impact jouw keuze van gerechten heeft(Ekomenu's Foodprint).
En met de vitaliteitscore van Ekomenu kun je zelf bewust kiezen voor de meest gezonde gerechten. Het maximum is 100 vitapunten, hoe hoger een gerecht scoort hoe beter het is voor ons welzijn. Ekomenu proberen? Bekijk dan de boxen op de website van Ekomenu.
Ook nieuwkomer Green Chef is het vermelden waard die toch ook goed scoorden met een 9 uit 10, HelloFresh completeert de top 3.
In het onderzoek wordt transparantie over de voedingswaarden in de maaltijden dus hoog gewaardeerd. Het niet transparant zijn en voedingswaarden niet vermelden wordt overigens zonder onderbouwing wel erg hard afgestraft – wellicht had de bond hier zelf ook iets meer moeite kunnen doen om e.e.a. daadwerkelijk uit te zoeken, in plaats van te stoppen bij het lezen van de product informatie.