kosten maaltijdbox

In corona werden maaltijdboxen steeds gangbaarder en populairder. Maar met alsmaar stijgende prijzen vonden we het ook wel eens tijd om het financiële kostenplaatje van maaltijdboxen inzichtelijk te maken. Want wat ben je als gezin jaarlijks kwijt aan een maaltijdbox?

Foodboxen.nl zocht de prijzen uit en berekende het totaalplaatje voor een gezin van 4 personen dat 40 weken per jaar gebruik maakt van een maaltijdbox met 3 gerechten. We kozen hier voor 40 weken omdat door het jaar heen het abonnement ook nog wel eens gepauzeerd wordt voor vakanties, feestdagen etcetera, het zogenaamde flexibele abonnement. Bij de berekening zijn aanbiedingen en acties niet meegenomen, er is gekozen voor een maaltijdbox met 3 maaltijden per week.

Green Chef

Uit de data komt naar voren dat je gemiddeld 2477,- euro per jaar kwijt bent aan een maaltijdbox abonnement met een gezin van 4 personen. Dat komt neer op gemiddeld 619,17 per persoon per jaar. Per persoon per maaltijd is dat €5,16, en per week is dat gemiddeld €61,92 voor 3 maaltijden (voor 4 personen).

Tussen de maaltijdboxen zitten nog aanzienlijke verschillen in de prijzen: zo ben je bij de budget maaltijdboxen Dinnerly en Versh respectievelijk op jaarbasis al snel €310 tot €380 minder kwijt dan het gemiddelde. Bij Marley Spoon, HelloFresh en Ekomenu ben je juist weer wat meer kwijt. Daar ligt de focus ook minder op budget en meer op comfort, ingrediënten en bijvoorbeeld duurzaamheid[1]Ekomenu start met Foodprint, Foodboxen.nl.

Maaltijdbox abonnement: zo kun je besparen op je kosten

Het simpele antwoord is ja: door te variëren met verschillende maaltijdboxen kan je best flink besparen op een maaltijdbox. Vrijwel alle maaltijdboxen hebben leuke welkomstkortingen om je kennis te laten maken met hun eigen product, dan krijg je bijvoorbeeld korting op de eerste 4 maaltijdboxen die je afneemt. Daarna zou je bijvoorbeeld tijdelijk een andere aanbieder kunnen proberen die je ook weer een mooi voordeel biedt.

Ligt je focus op de prijs, maar wil je wel gebruik blijven maken van een maaltijdbox abonnement? Dan kun je toch jaarlijks al zo'n €600 tot €700,- besparen door bewust te kiezen voor een budget maaltijdbox, ook regelmatig switchen van aanbieder helpt met de kosten te drukken.

Sowieso raden we aan om meerdere maaltijdboxen te proberen om te kijken welke maaltijdbox het beste bij jou past. De aanbieders hebben namelijk allemaal toch focus en specialiteit, hun eigen unique selling point. Zo vind je als eerder gezegd de budget maaltijdboxen bij Dinnerly en Versh, heeft Familiebox de focus op gezinnen. Kies je bij Ekomenu en de Krat voor zo veel mogelijk lokaal, duurzaam en veel groenten en zit je o.a. bij Marley Spoon als hobbykok gebakken. HelloFresh probeert alle facetten weer af te dekken.

De data van het onderzoek is tevens hier te vinden.


Toelichting: naar ons idee zijn de maaltijdboxen de kosten over het algemeen wel waard. Naast dat je tijd bespaart, betekent de maaltijdbox voor veel mensen ook gezonder en gevarieerder eten.

Verder hebben de bedrijven vaak een goede impact op de manier van eten die we hebben: vaak afgemeten porties, zo gooi je weinig weg. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal, biologisch en duurzaam, dit zorgt voor een efficiëntere, dus voordeligere voedselketen. De maaltijdbox aanbieders zijn bewust bezig met goed en duurzaam eten, ook omdat dit de prijs kan drukken.

Als je een bepaald dieet hebt en daardoor wat meer moeite hebt met ingrediënten en recepten vinden zit je bij veel van de aanbieders goed. Met ruime keuze uit recepten en veel opties voor diëten. Of je nou zwanger bent, glutenvrij wil eten, minder koolhydraten zou willen of gewoon vegetarisch bent: keuze genoeg bij de maaltijdbox aanbieders.

Bronnen

Bronnen
1 Ekomenu start met Foodprint, Foodboxen.nl

About JW

Eigenaar van Foodboxen.nl en zelf hobby kok, heeft alle maaltijdboxen op de website al meermaals geprobeerd en is enthousiast over het concept van foodboxen. Om alles overzichtelijk te houden hebben we onze bevindingen gebundeld zo kan jij zelf makkelijk maaltijdboxen vergelijken. Naast een passie voor eten ook gek op reizen en inmiddels aardig goed in het ontwikkelen en uitbouwen van websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *