Gezonde maaltijdboxen

Steeds meer Nederlanders willen gezonder leven. Veel mensen zien gezond eten dan ook niet langer alleen als voornemen voor het nieuwe jaar, maar als onderdeel van een gezonde leefstijl. Als je websites van de maaltijdboxen bekijkt, valt het op dat gezonde voeding hoog in het vaandel staat.

Maar hoe gezond zijn deze gezonde maaltijdboxen nu echt? En wat maakt een maaltijd nu gezond? Het voedingscentrum zegt hierover volgende:

“Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten, bevat voldoende magere melkproducten, en is arm aan rood- en bewerkt vlees, alcoholische en suikerhoudende dranken, zout en verzadigde vetzuren

hellofresh header

Wij namen de populairste foodboxen onder de loep en zochten uit hoe gezond ze zijn. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan snel verder!

De beste en meest gezonde maaltijdboxen

Green Chef

Green Chef is een relatief nieuwe maaltijdbox en focust zich op gezond eten. Dit kan via verschillende leefstijlen, onder meer vegan, vegetarisch, flexitarisch, pescotarisch, koolhydraatarm, keto- lactose-arm en eiwitrijk. Wat verstaat Green Chef onder gezond eten? De recepten voldoen aan de voorwaarden van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. dat betekent: minimaal 250 gram groenten, maximaal 850 calorieën en de juiste hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten. Lees hier meer over de Green Chef maaltijdbox.

Plant B

Bij Plant B kies je voor Plant Based eten, door meer groenten en fruit te eten kan je ook zorgen voor een gezondere leefstijl Plant B steekt net wat anders in elkaar dan de andere maaltijdboxen, hier krijg je je maaltijden reeds bereid geleverd, en dan ingevroren, zodat je het alleen nog thuis hoeft op te warmen. Benieuwd? Bekijk dan onze Plant B pagina.

Marley Spoon

Marley Spoon staat bekend om zijn creatieve gerechten die snel op tafel staan. De recepten bevatten minimaal 200 gram groenten per persoon en bestaan voor een groot deel uit volkoren producten. De verhouding vlees- en vegetarische gerechten is ongeveer 50/50. Sommige recepten kunnen worden aangepast, maar er zijn geen complete menu's voor mensen met een allergie of specifieke dieetwensen.

Marley Spoon koopt zijn ingrediënten zo veel mogelijk in bij duurzame verantwoorde en biologische leveranciers. De voedingswaarden van de gerechten staan vermeld op de receptkaart, maar hierop is het aantal vezels en natrium niet vermeld.

Dinnerly

Makkelijk en betaalbaar is waar het bij Dinnerly om gaat. Om dit te kunnen realiseren houden ze het simpel. Elke maaltijd bevat maximaal 6 ingrediënten en is snel klaar. De focus ligt meer op koolhydraten en eiwitten dan op groenten, want de groenteporties zijn tamelijk klein.

Het aanbod aan vegetarische- en vleesgerechten is nagenoeg gelijk en vergelijkbaar met de andere maaltijdboxen. Net als bij Marley Spoon kunnen we niet zien hoeveel vezels of natrium een gerecht bevat.

Hellofresh

HelloFresh is de bekendste maaltijdbox aanbieder van Nederland, en misschien wel van de wereld, waarin eenvoud en snelheid voorop staan. Ook gezonde voeding heeft prioriteit, want alle maaltijden van Hellofresh zijn samengesteld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding. Net als bij Marley Spoon is de verhouding tussen vegetarische- en vleesgerechten ongeveer 50/50. De hoeveelheid groenten is over het algemeen voldoende, maar kan soms beter. Aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten wordt namelijk niet altijd voldaan.

Ekomenu

In onze review van Ekomenu zijn we erg te spreken over de biologische maaltijdbox. In de maaltijden spelen groenten de hoofdrol en dat is te merken. Het merendeel van de gerechten is vegetarisch en bevat 250 tot 350 gram aan groenten. De vegetarische recepten bevatten volwaardige vleesvervangers en Ekomenu maakt veel gebruik van volkorenproducten.

Het je een allergie of volg je een dieet? Dan zit je bij Ekomenu goed, er zijn erg veel mogelijkheden om je gerechten aan te passen. Ook goed om te weten, de gerechten van Ekomenu bevatten geen toegevoegde suikers en zijn relatief laag in zout. Op deze pagina lees je meer over de verschillende Ekomenu maaltijdboxen.

Familiebox

Bij deze box, de naam zeg het al, staat de familie centraal. De foodboxen zijn kindvriendelijk en bevatten speciale kids toppers, zodat je samen met je kind kan koken. Familiebox werkt voornamelijk met producten van Nederlandse bodem en is grotendeels biologisch. Per week kun je kiezen uit 12 verschillende recepten waarvan er 4 vegetarisch zijn.

Er zijn dus wat minder vegetarische opties dan bij de andere foodboxen. De groenteporties zijn daarentegen erg groot, je houdt zelfs vaak nog wat over.

DeKrat

Duurzaamheid en zo veel mogelijk biologisch staat bij DeKrat centraal. Per week heb je de keus uit 6 kratten met daarin onder andere een vegetarische krat, een oogstkrat (volledig vegetarisch)  en sinds kort een vegan krat. De boxen bevatten gevarieerde maaltijden met veel groenten (vaak boven de norm), goede vleesvervangers en soms wat vlees of vis.

In tegenstelling tot de overige maaltijdboxen kun je bij DeKrat niet zelf je menu samenstellen. Wat we ook missen zijn de voedingswaarden per gerecht, deze staan namelijk niet vermeld op de receptkaart.

Wil je één van deze gezonde maaltijdboxen bestellen, en ga je voor de eerste keer bestellen, kijk dan eens of we een kortingscode hebben voor de maaltijdbox.

Conclusie gezonde maaltijdboxen:

Over het algemeen kunnen we stellen dat vrijwel alle maaltijdboxen bij het maken van hun gerechten de Richtlijnen Gezonde Voeding[1]https://www.voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf/naslag-richtlijnen-schijf-van-vijf.aspx in acht nemen.

De boxen kennen voldoende variatie, wisselen vlees af met vegetarisch en bevatten (meestal) voldoende groentes. Daarnaast kun je met een voedselallergie of speciale dieetwensen bij de meeste boxen goed terecht.

Toch zijn er hier en daar wel wat verschillen te vinden. Deze verschillen zie je voornamelijk terug in de groenteportie, het gebruik van volkorenproducten en de mogelijkheid om menu's en recepten naar wens aan te passen.

Heb je een bepaalde allergie of voedselvoorkeur en wil je je gerechten kunnen personaliseren? Dan passen de maaltijdboxen van Ekomenu het beste bij jou. Vind je biologisch en duurzaamheid belangrijk? Dan zijn, naast Ekomenu, ook DeKrat en de Familiebox voor jou geschikt.

Wil je nog meer informatie over de bovenstaande foodboxen? Op deze pagina kun je ze met elkaar vergelijken en uitzoeken welke box het beste bij je past.

Nu je hier toch bent: we schreven ook nog een post over biologische maaltijdboxen.

Bronnen

Bronnen
1 https://www.voedingscentrum.nl/professionals/schijf-van-vijf/naslag-richtlijnen-schijf-van-vijf.aspx

About JW

Eigenaar van Foodboxen.nl en zelf hobby kok, heeft alle maaltijdboxen op de website al meermaals geprobeerd en is enthousiast over het concept van foodboxen. Om alles overzichtelijk te houden hebben we onze bevindingen gebundeld zo kan jij zelf makkelijk maaltijdboxen vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *