Grutto vlees - uitgelicht

Grutto is een beetje een vreemde eend in de bijt op Foodboxen.nl – de meeste boxen op de site zijn echt maaltijdboxen, Grutto valt misschien meer onder de boodschappenboxen of vleespakketten. Er zijn natuurlijk ook enkele overeenkomsten: zo heeft Grutto ook veel recepten en inspiratie op de website en is het net als veel van de maaltijdbox aanbieder bezig met beter eten. Daarentegen is het weer geen abonnement maar meer een dienst op bestelling.

Tijd voor een interview met het Grutto team voor wat meer informatie over het bedrijf zelf en hoe het in zijn werk gaat.

Grutto is ooit begonnen onder de naam Koop een Koe: vanwaar de naamsverandering en waarom specifiek naar Grutto?

Een aantal jaren geleden startte ons avontuur met Koopeenkoe.nl. Kort daarna ontstond Koopeenkip.nl en Koopeenvarken.nl. En weer wat later Koopeenkalkoen.nl, Koopeenhert.nl, Koopeengeit.nl en Koopeenlam.nl. Je snapt het, we zagen met al deze websites door de bomen het bos niet meer. Het was tijd voor één naam en één website; Grutto!

Green Chef

De grutto is een Nederlandse weidevogel die zich alleen laat zien op land waar de grond gezond is. In die grond is het bodemleven namelijk op peil en is er dus genoeg voedsel voor de vogel. Vanwege de kieskeurigheid van de weidevogel, wordt de grutto vaak gebruikt als maatstaf om te ontdekken of land gezond is. Dat klonk ons bekend in de oren. Net als de grutto laten wij ons alleen zien bij boeren die goed voor hun grond en de dieren zorgen. We hebben niet voor niets de missie om de vleesindustrie natuurlijker, gezonder en duurzamer te maken! 

Hoeveel verschillende boerenbedrijven zijn er bij jullie aangesloten en waarom kiezen zij voor Grutto?

We werken samen met ongeveer 120 verschillende boeren. Dit varieert van koeienboeren, varkensboeren, kippenboeren, lamboeren tot vissers. Sommige boeren verkopen maar eens per jaar koeien via ons platform, terwijl anderen er elke maand wel een paar hebben.

De meeste boeren geven aan dat ze het waarderen dat het vlees van de dieren, waar ze al jaren met liefde voor zorgen, niet in een anonieme stroom belandt. Ze vinden het fijn dat onze klanten bewust vlees eten en echt interesse hebben in de boeren en hoe zij voor de dieren zorgen en met de natuur werken.

Hoeveel haltes zitten er tussen het plaatsen van een bestelling en het thuis afgeleverd krijgen van de bestelling?

Vanaf het moment dat de koe de boerderij verlaat, zijn er twee tussenstops voordat de bestelling bij je thuis aankomt. Eerst gaat de koe naar de slachterij. Vervolgens komt het vlees naar ons toe. Hier laten we het vlees rijpen en snijden we het in de juiste porties. Jouw bestelling wordt dan ingepakt en meegegeven aan onze bezorg partner, die het rechtstreeks naar je voordeur brengt.

Hoe werken jullie met de boerenbedrijven samen / sturen jullie aan op een specifieke werkwijze of verandering / aan welke voorwaarden moeten bedrijven voldoen?

Grutto is zorgvuldig in het selecteren van de beste Nederlandse boeren, die met respect voor hun dieren en het land werken. En dat is uiteindelijk ook goed voor jou! Bij onze boeren krijgen de dieren geen preventieve antibiotica, krijgen de koeien de vrijheid om buiten te grazen zolang het weer het toelaat en wordt er geen of heel minimaal kunstmest gebruikt.

Respect voor dieren

Onze boeren verzorgen met liefde hun dieren en geven ze alle ruimte die ze nodig hebben. Ze zorgen ervoor dat hun dieren in de zomer lekker kunnen grazen in kruidenrijke weilanden. En in De winter kunnen ze hun maag vullen met voedzame hooi en kuil afkomstig uit lokale bronnen. Dit draagt bij aan een gezond en gelukkig leven voor de dieren.

Natuurinclusief, regeneratief en/of biologisch

De boeren waarmee wij samenwerken, hanteren een natuurinclusieve, regeneratieve en/of biologische werkwijze. Dit betekent dat ze de natuur haar werk laten doen. Ze werken met de natuur, in plaats van tegen de natuur. Dit leidt tot een gezonder ecosysteem en een duurzamere landbouw.

Samenwerking met Stichting Wij.land

We werken nauw samen met Stichting Wij.land om onze boeren op alle mogelijke manieren te inspireren en te ondersteunen. We betalen hen een eerlijke prijs voor hun producten, zodat ze hun duurzame werkwijze kunnen voortzetten en verbeteren. Deze manier van werken wordt regeneratieve landbouw genoemd.

Grutto boeren - werken met natuur

Wat vinden jullie het grootste verschil met het ‘gewone supermarktvlees’

De grootste verschillen zitten hem in de traceerbaarheid, de toevoegingen en het rijpingsproces.

Traceerbaarheid – Bij ons is elk stukje vlees dat in het pakket zit volledig terug te herleiden naar de koe. Je weet dus precies op welke boerderij in Nederland hij heeft gelopen.

Geen E-nummers – We voegen geen enkel E-nummer toe aan ons vlees. Hoewel niet alle E-nummers schadelijk zijn, houden we het graag 100% natuurlijk. Daarom voegen we niets toe als het niet nodig is. Alleen de gehaktproducten krijgen een beetje zeezout en de worsten worden op smaak gebracht met lekkere biologische kruiden.

Rijpingsproces – Ons vlees rijpen we minimaal 21 dagen. Dit rijpingsproces is essentieel voor de beste smaak en malsheid. Natuurlijke enzymen breken bij een temperatuur van boven de 1 graad Celsius de celwanden van het vlees af. Hierdoor wordt het vlees mals en zacht van structuur en voller van smaak. Precies zoals sommige mensen dat nog kennen van vroeger.

Liggen de Grutto producten ook bij Nederlandse slagers?

Ons vlees is alleen verkrijgbaar op grutto.com en bij enkele boerderij winkels van de boeren zelf.

Wat heeft uiteindelijk tot de introductie van het ‘zelf een pakket samenstellen' geleid? Was dit een vraag vanuit de markt of bleven er bijvoorbeeld producten over?

Tijden veranderen en als klant ben je gewend aan het idee van ‘vandaag besteld, morgen in huis'. Onze oorspronkelijke Koe pakketten hadden een levertijd van 3 tot 4 weken. Dit kwam omdat de koe eerst volledig verkocht moest zijn voordat deze naar de slacht ging.

We merkten dat onze klanten snellere levering wilden, maar ook de mogelijkheid om zelf een pakket met verschillende soorten vlees samen te stellen. We wilden graag aan deze wensen voldoen en hebben daarom besloten om de optie voor het samenstellen van je eigen pakket aan te bieden.

Nu kun je kiezen uit verschillende dieren: kip, rund, varken, lam, hert en vis. Zo kun je precies het pakket samenstellen dat bij jouw voorkeuren past.

Waar willen jullie over 5 jaar staan? Wat is jullie missie?

Er is een grote maatschappelijke impasse over vlees. Discussies waaien op met extreme tegenstellingen over de oplossing voor de toekomst. Bij Grutto geloven wij dat dierlijke eiwitten een belangrijke bron voor ons dieet zijn. Goed vlees is namelijk ontzettend voedzaam voor het menselijk lichaam. De enige manier om vlees te eten is uit een gezond voedselsysteem. Direct van boeren die een gezonde bodem achterlaten voor de volgende generatie en goed voor hun dieren zorgen.

Bij Grutto brengen we je weer in contact met de bron van jouw dagelijkse eten, de boeren, de dieren en de natuur. Samen met jou zorgen we voor verandering. Alles voor een gezonde voedselvoorziening en een stabiel klimaat. Waar koeien op gras lopen, kippen en varkens reststromen eten en we alleen vissen in het seizoen. Dat doen we met respect voor de boeren, dieren en natuurlijk in balans met de natuur!

About JW

Eigenaar van Foodboxen.nl en zelf hobby kok, heeft alle maaltijdboxen op de website al meermaals geprobeerd en is enthousiast over het concept van foodboxen. Om alles overzichtelijk te houden hebben we onze bevindingen gebundeld zo kan jij zelf makkelijk maaltijdboxen vergelijken. Naast een passie voor eten ook gek op reizen en inmiddels aardig goed in het ontwikkelen en uitbouwen van websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *